Ondanks inspanningen om in 2050 CO2-neutraal te zijn, stijgt de wereldwijde CO2-uitstoot. Ook de milieuvoetafdruk van de gemiddelde Nederlander wordt groter, al neemt de uitstoot van broeikasgassen hier af. Dat komt onder andere doordat wij steeds meer spullen kopen, waardoor in producerende landen de uitstoot stijgt. Nederlanders veroorzaken 10 ton CO2-uitstoot per persoon per jaar, terwijl het gemiddelde van alle wereldburgers 3,4 ton CO2 is. Het is belangrijk om de CO2-uitstoot te verlagen, omdat het leidt tot opwarming van de aarde. En dat heeft nare gevolgen voor ons leven op deze planeet. Maar wat kun je zelf doen tegen klimaatverandering?
Klimaatactie is niet alleen een opgave voor de politiek met groen beleid of voor bedrijven om aan te werken met duurzaam ondernemen. Juist ook voor consumenten zoals jij en ik. Want hoe zit het met je eigen uitstoot? En hoe verhoud je je tot de ‘gemiddelde Nederlander’? Wat kun je zélf doen tegen klimaatverandering, hoe kun je je CO2-uitstoot verlagen? Om hier meer inzicht in te krijgen, doe ik sinds kort mee aan de ‘klimaatgesprekken’. Dat is een inspirerende reeks gesprekken met een groepje mensen die graag in actie komen voor het klimaat. Ik deel uit deze gesprekken alvast 4*3 praktische tips om zelf iets te doen tegen klimaatverandering!
Klimaatactie 1: ga bewuster om met ‘spullen’
Je zou het niet verwachten, maar ‘spullen’ staan op nummer één in de top 10 van grootste milieubelasting. Zoals je in het boek ‘de verborgen impact’ kunt lezen, zit de grootste impact van spullen ‘verstopt’ in het productieproces en de distributie ervan. De uitstoot van het dagelijkse gebruik is een veel kleiner deel. Wat je zelf kan doen:
- Koop minder spullen. Denk even na voordat je iets koopt of je het nodig hebt. En als je iets koopt, vraag je dan af: is het duurzaam geproduceerd? En gaat het lang mee? Moet het nieuw worden gekocht of is tweedehands ook goed?
- (Laat) spullen repareren. Soms kan een kapot apparaat prima worden gerepareerd. Als je dit zelf niet kan, zijn er repair shops die dit graag voor je doen.
- Kijk of je kunt lenen of delen. In plaats van goedkope kleding kopen en snel weg doen als de gaten erin vallen, kun je bijvoorbeeld ook duurzame kleding lenen.
Klimaatactie 2: verklein je impact met eten en drinken
Wat we eten en drinken heeft enorme impact op onze CO2-uitstoot. Op nummer 2 in de top tien van milieubelasting staat specifiek ‘vlees’. Dat is omdat de meerderheid van landbouwgrond wordt gebruikt voor koeien en het maken van veevoer. Verderop in de top tien staan zuivel en de rest van ons eten en drinken. In deze categorie kun je dus veel impact maken als consument! Hoe je dat doet:
- Eet minder, of beter nog: geen vlees. Hiervoor geldt: hoe groter het dier, hoe groter de impact die je maakt door het niet te eten. Koe heeft meer impact dan kip.
- Gooi geen eten weg. Een derde van het eten wordt weggegooid, terwijl 800 miljoen mensen honger hebben. Koop slim en zuinig in, daarmee bespaar je ook geld!
- Eet meer plantaardig. Voor zuivelproducten zijn ook dieren nodig: vooral koeien. Die nemen kostbare landbouwgrond in beslag. Plantaardig eten is beter én gezonder.
Klimaatactie 3: stoot zichtbaar minder CO2-uit met vervoer
Hoog in de top tien van milieubelasting staan ‘vliegen’ en ‘autorijden’. De meeste mensen weten wel dat dit CO2-uitstoot veroorzaakt in gebruik, dat is heel zichtbaar. In de productie van auto’s zit ook veel ‘verborgen’ impact. Helaas geldt dit ook voor elektrische auto’s waar een batterij de grote ‘boosdoener’ is. Wat kun je doen qua vervoer:
- Vlieg niet, maar maak een avontuurlijke reis over land. Om de CO2-uitstoot van een retourtje Bali te compenseren zou je 3500 bomen moeten planten. Het is even vervuilend als vier jaar autorijden. Dichterbij is ook veel moois te zien en te doen.
- Ga vaker op de fiets en met het OV. Kleine stukjes kun je op de (elektrische) fiets doen. Treinen rijden hier op groene stroom en bussen gaan ook over. Bovendien hoef je niet meer in de file te staan en kun je van alles doen onderweg.
- Overweeg een tweedehands hybride of elektrische auto. Tweedehands, omdat je dan geen extra impact maakt door productie. Het gebruik is schoner en voordeliger!
Klimaatactie 4: verduurzaam je huis
Hoe je woont heeft veel invloed op je CO2-uitstoot. Hoe groot is je huis? Gebruik je grijze of groene stroom? Wek je zelf stroom op? Goed om je in te verdiepen. Vaak kun je met simpele maatregelen al grote stappen maken. Wat je kan doen, verschilt per huishouden. 3 tips:
- Zet de verwarming lager. Slim omgaan met energie scheelt niet alleen CO2-uitstoot, maar voel je ook in je portemonnee. Let ook op welke ruimtes je wanneer verwarmt.
- Zorg voor goede isolatie. Zonde als de opgewekte warmte je huis te snel weer verlaat. Zorg voor voldoende isolatie (dak, vloer, spouwmuren) en tochtstrips.
- Ga voor groene stroom. Door te kiezen voor een (échte) groene stroomleverancier. Of door je eigen stroom op te wekken met zonnepanelen en/of een warmtepomp.
Wat kun je zelf doen tegen klimaatverandering? Kom in actie en verlaag je CO2-uitstoot
Het mooie is dat iedereen in actie kan komen. Dat is nodig, want de politiek en bedrijven maken alleen niet voldoende verschil. Sterker nog, onze CO2-uitstoot neemt nog steeds toe. Er is vraag nodig van consumenten naar duurzame maatregelen. En alle kleine of grotere energiebesparingen hebben we hard nodig om minder uit te stoten. Het maakt wel degelijk uit wat we zelf doen. Zelf merk ik dat de klimaatgesprekken me inspireren om actie te ondernemen. Mijn uiteindelijke doel? Eerst mijn CO2-uitstoot verkleinen naar ondergemiddeld en compenseren. Uiteindelijk ‘eco-positief’ worden: dus meer goed dan slecht doen voor de planeet.
Wil je ook iets doen tegen klimaatverandering? Een begin is om je eigen impact onder de loep te nemen en te zien waar je verschil kan maken. Dat kun je makkelijk doen met deze online test. Je kunt je ook abonneren op een reeks klimaattips van de Correspondent of hieronder verder lezen. Veel succes en plezier!
Meer lezen over klimaatactie:
De verborgen Impact, alles voor een eco-positief leven, Babette Porcelijn.
Hoe maak je verschil voor het klimaat? Klimaatklappers, Milieu centraal.
Het water komt, Rutger Bregman, De Correspondent, 30-01-2020.
Milieuvoetafdruk van Nederlander licht toegenomen, CBS, 15-5-2019.
Minder CO2, maar liever niet vandaag. Qua uitstoot zijn we een land van smeerkezen, De Volkskrant, 11-1-2019.
Nederlander stoot 3 keer zo veel uit als gemiddelde wereldburger, NOS, 12-12-2017.
Vond je dit interessant? Volg mij op LinkedIn en Instagram om op de hoogte te blijven van mijn blogs en updates!