• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to footer

Birdwing Digital

  • Freelance online marketeer
    • Online assessment
    • Online marketing advies
  • Reviews
  • Blog
  • Over
  • Contact
Spoedcursus storytelling voor Social Enterprises, non-profits en NGO’s

Spoedcursus storytelling voor Social Enterprises, non-profits en NGO’s

Storytelling is voor non-profitorganisaties, NGO’s en Social Enterprises essentieel. Waarom is dat zo? En hoe pas je het toe? In deze blogpost geef ik je een spoedcursus storytelling. Ik leer je niet alleen het nut ervan, maar vertel aan de hand van heldere voorbeelden ook hoe je het voor jouw organisatie toepast.

De kracht van storytelling

Verhalen hebben een bijzondere kracht. Door verhalen die worden verteld kennen wij onder andere de geschiedenis, kunnen we dromen van de toekomst en vinden we herkenning in elkaar. Waarom verhalen zo goed werken?

 

Omdat we visueel zijn ingesteld helpen verhalen ons bij het verbeelden van theoretische stof. Daardoor begrijpen we de samenhang van feiten beter en wordt het verhaal concreter en begrijpelijker. We nemen informatie dus sneller in ons op als er gebruik is gemaakt van storytelling.

 

Door informatie op verhalende wijze te brengen, voelt je doelgroep zich bovendien veel persoonlijker aangesproken. Zij voelt zich eerder onderdeel van het verhaal, dan een buitenstaander die slechts droge feiten aanhoort. Daarnaast dragen verhalen enorm bij aan de beleving van informatie. Storytelling geeft het gevoel dat je dat wat je leest, voor je ogen ziet gebeuren.

 

Verhalen hebben de kracht om jouw doelgroep te raken. Als empathische wezens voelen we door het lezen van verhalen meer (ver)binding met een organisatie. Herhaal jij jouw (kern)verhaal vaak genoeg? Dan raakt jouw doelgroep er meer en meer mee vertrouwd. Dit zorgt voor herkenning, waardoor je doelgroep (steeds weer, en dus steeds meer) betrokken raakt bij jouw merk en missie.

storytelling nonprofit

Hoe pas je storytelling toe voor jouw organisatie?

Dat storytelling je helpt om meer impact te maken en je missie te laten slagen, is je nu vast duidelijk. Maar hoe pas je het toe?

 

Vraag jezelf ten eerste af waarom jouw organisatie bestaat. Waarom doe je wat je doet? Wat is de werkelijke motivatie erachter? Welk probleem los je precies op? Pas als dat voor jezelf duidelijk is, kun je jouw doelgroep ervan overtuigen dat het noodzakelijk voor ze is om jouw missie te steunen.

 

De volgende stap is namelijk om jouw motivatie te vertalen naar die van jouw doelgroep. Waarom zouden deze mensen jouw organisatie steunen? Welk verschil maakt dit voor hen? Wat maakt dat ze betrokken zijn én blijven?

 

De antwoorden op deze twee vraagstukken vormen samen het kernverhaal van jouw organisatie.

 

Destilleer vervolgens verschillende subverhalen uit jouw kernverhaal. Denk aan ervaringen van teamleden en/of vrijwilligers, of persoonlijke verhalen van mensen die door jouw organisatie geholpen zijn. Hoe gaat het er in de praktijk aan toe? Welk gevoel geeft het de mensen in kwestie? Welk inzicht brengt het ze? Neem je doelgroep mee in de beleving door dat wat je doet, zo beeldend mogelijk te maken.

Drie aandachtspunten bij storytelling

  1. Vertel alleen echte verhalen.
    Je kunt een prachtig fictief verhaal verzinnen dat jouw kernverhaal mooi weerspiegelt, maar de meeste mensen prikken hier doorheen. Maak iets dus niet dramatischer of mooier dan het is maar blijf bij de echte, oprechte verhalen. Die dragen bij aan jouw geloofwaardigheid – en zonder vertrouwen geen steun.
  2. Herhaal jouw (kern)verhaal zo vaak mogelijk.
    En zorg dat het kernverhaal altijd als conclusie uit de subverhalen kan worden getrokken. De herhaling van je kernboodschap vergroot jouw merkidentiteit. Je doelgroep raakt zo namelijk steeds meer vertrouwd en verbonden met jouw organisatie. Met als gevolg een grotere behoefte aan betrokkenheid.
  3. Kies de juiste kanalen om jouw verhalen te vertellen.
    En pas storytelling toe op een manier die past bij het betreffende platform. Zo ben je geen roepende in de woestijn, maar bereiken jouw verhalen doelgericht de juiste doelgroep.

Voorbeelden van goede storytelling

Er zijn een aantal non-profitorganisaties, NGO’s en Social Enterprises die heel sterk zijn in storytelling. Waarom ik zo’n fan ben van hun manier van storytelling, leg ik je graag uit aan de hand van voorbeelden.

 

storytelling tony's chocolony voorbeeld nonprofit

Tony’s Chocolony | Het kernverhaal weerspiegeld in producten

Ik had het al eerder over Tony’s Chocolony in een blogpost over hoe je jouw donateur online bij je missie betrekt. En even eerlijk … hoe kan je er níét fan van zijn? De chocolade zelf is natuurlijk al goddelijk lekker én je eet het zonder schuldgevoel omdat het fair gemaakt is. Maar ook qua storytelling doet Tony’s Chocolony het fantastisch. Want het kernverhaal komt in elk product en elke uiting terug. Zo zijn de chocoladerepen (net als de wereld) ongelijk verdeeld en is het kernverhaal (‘op weg naar 100% slaafvrije chocolade’) op de binnenkant van elke wikkel uitgeschreven.

 

Daarnaast is Tony’s eerlijk over wat er minder goed gaat. Op de website kun je lezen hoe ’t ooit begon en hoe het ze in de afgelopen jaren is afgegaan. In de tijdslijn lees je niet alleen over de successen, maar bijvoorbeeld ook dat Tony’s in 2010 door de Keuringsdienst van Waarde op de vingers werd getikt. De hazelnoten in Tony’s repen bleken afkomstig uit Turkije, waar in de notenteelt nog steeds kinderarbeid voorkomt. Tony’s Chocolony stapte direct over naar een Nederlandse hazelnotenteler, waardoor de bedrijfsvoering weer klopte met het kernverhaal. Zulke eerlijke verhalen zijn enorm belangrijk voor je geloofwaardigheid.

Dopper | Een golf van betrokkenheid

Bezoek je de website van Dopper, dan is dit het eerste wat je ziet:

 

storytelling dopper

 

Door het doel en de beweegredenen zo visueel te maken, is in één oogopslag duidelijk wat het kernverhaal is. Welk probleem Dopper wil aanpakken, waarom én hoe. Nog mooier vind ik de manier waarop ze haar missie in beeld brengt en zo betrokkenheid afdwingt. Als websitebezoeker word je letterlijk het verhaal in getrokken met een geanimeerde webpagina waarmee je al scrollend steeds dieper de zee in zakt:

 

storytelling dopper website storytelling voorbeeld dopper site

storytelling voorbeeld dopperstorytelling voorbeeld dopper website

 

Dopper kiest de juiste woorden om haar doelgroep bij haar missie te betrekken. ‘Let’s do our part for the oceans’, ‘Dat is wat we allemaal willen, toch?‘ Je kunt bijna niet anders dan je direct medeverantwoordelijk voelen.

 

Nog meer betrokkenheid creëert ze met de Dopper Wave, door het verhaal te vertellen van mensen die zich aansluiten bij haar missie:

 

storytelling voorbeeld dopper Facebook nonprofit

Kromkommer | Een vleugje humor en speelsheid

Kromkommer is hét voorbeeld van hoe je met humor en speelsheid een kernverhaal overbrengt. En aangezien haar grootste wens is om vooral kinderen bewuster te maken van voedselverspilling, is dat precies de juiste manier. Kinderen voelen zich aangesproken door de gepersonifieerde groenten en willen spontaan het beste voor ze. Door deze figuren terug te laten komen in kinderboeken, lesmateriaal en speelgoed, komen ze nóg meer tot leven. En daarmee automatisch ook het kernverhaal. Slim!

storytelling social enterprise voorbeeld kromkommer

TOMS | Wederzijdse verbondenheid

Net als Dopper maakt TOMS haar missie op haar website zo klaar als een klontje. Daarnaast zijn op YouTube verschillende filmpjes te vinden waarin eerlijk en helder in beeld wordt gebracht hoe, wie en waar TOMS helpt. Het verhaal over hoe deze organisatie ooit begon, maakt haar missie tastbaar. Dit vergroot haar geloofwaardigheid en de betrokkenheid van haar doelgroep.

 

Ook laat TOMS (zoals in het volgende filmpje) zien dat zij betrokken is bij haar doelgroep. Geïnspireerd door input van deze mensen, koos TOMS er namelijk voor om haar focuspunt voor impact uit te breiden. ‘You led us to new and important causes – and we felt we could bring even more to the table.’ Zo weet haar doelgroep dat zij zelf iets in te brengen heeft. Een bijzonder mooie uitnodiging om je nog meer betrokken en verbonden te voelen.

 

 

Ook in LinkedIn-posts maakt TOMS slim gebruik van storytelling. Zo laat ze hier bijvoorbeeld een medewerker haar verhaal doen:

 

storytelling voorbeeld TOMS

Plastic Whale | Je doelgroep een hoofdrol geven in jouw kernverhaal

Nog zo’n mooie organisatie die goed doorheeft hoe het moet. Nog nooit gehoord van Plastic Whale? Dan wordt het hoog tijd! Het doel van Plastic Whale is het plasticvrij maken van grachten. Hoe? Door met een boot gemaakt van gerecycled plastic (dat uit grachten is opgevist), door de grachten te varen. Met het plastic dat ze vanaf die boot opvissen, maken ze weer nieuwe boten waarmee ze nóg meer plastic kunnen opvissen. Prachtig concept, toch?

 

Op de website vind je net als bij Tony’s Chocolony en Dopper een heldere tijdslijn, maar ook bijvoorbeeld een interview met founder Marius Smit. Inclusief een film die de problematische werkelijkheid confronterend helder in beeld brengt.

 

En het leukste aspect? Dat Plastic Whale haar doelgroep deel laat uitmaken van haar missie en succesverhaal. Je kunt namelijk zélf een dagje meevaren en plastic opvissen. Een ware hit onder teamuitjes die voor extra betrokkenheid en (letterlijk) beleving van het kernverhaal zorgt. Maak kennis met Plastic Whale:

 

Retulp | Bekennen = herkennen

Retulp gaat ook de strijd aan met plastic en maakt duurzame drinkflessen en thermosbekers. Wat ik erg sterk vind is hoe zij herkenning en betrokkenheid creëren door Guilty Plastic Pleasures van teamleden te delen. Hiermee maken ze duidelijk dat ze jouw mogelijke weerstand om duurzamer te leven begrijpen. En dat je het ook stap voor stap kunt doen, net als zij zelf:

 

storytelling voorbeeld retulp

Van Gogh Museum | Het aanbod tot leven brengen

Niet iedereen is even geïnteresseerd in kunst. Maar het Van Gogh Museum weet haar doelgroep toch op creatieve wijze uit te breiden. Want ook voor wie kunst een ver-van-haar-bedshow is, wordt op haar wenken bediend. Het museum maakt slim gebruik van moderne technologieën om het verhaal achter de kunst meer tot leven te brengen. Zo voelt iemand zich er veel sneller mee verbonden. Denk aan een podcast waarin de mooiste brieven van Vincent van Gogh worden besproken. En webpagina’s waar je al scrollend wordt meegenomen in verhalen over zijn leven. Zo lees je hier bijvoorbeeld over zijn relatie met zijn broer Theo:

 

voorbeeld storytelling nonprofit museum

Door de kunstenaar ’tot leven te wekken’, raken mensen automatisch geïnteresseerder in zijn kunst. En zo ook meer betrokken bij het museum.

Vertel, wat is jouw verhaal?

Zoals je leest zijn er veel manieren om storytelling toe te passen. Hebben de voorbeelden je geïnspireerd? Ik zou zeggen: denk breed, durf nieuwe dingen uit te proberen, ga na wat goed en minder goed werkt. En vergeet niet om jouw verhaal zoveel mogelijk te herhalen en door te trekken in al je merkuitingen. Veel succes!

 

Vond je dit interessant? Volg mijn bedrijfspagina op LinkedIn en Instagram om op de hoogte te blijven van mijn blogs en updates!



Categorie: doelgroep, duurzaam ondernemen, Duurzaamheid, Goed doel, maatschappelijk betrokken, online marketing, sociaal ondernemen, social media, storytelling, website Tags: betrokkenheid, doelgroep, doelgroep betrekken, kernverhaal, merkidentiteit, missie, NGO, non-profitorganisatie, online impact, online marketing, online marketing tips, Social Enterprise, storytelling, verhaal

Footer CTA

linkedin   instagram
  • Cookiebeleid (EU)

Birdwing Digital

judith@birdwingdigital.nl

06-41316881


©2022 by Birdwing Digital · Foto's: Made by Merlin · Algemene voorwaarden

· Freelance Online Marketeer

Beheer cookie toestemming
Birdwing Digital maakt gebruik van cookies om de website en service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}