Kleding bekentenis
Ik ben een gewoontedier en gemakzuchtig als het om kleding gaat. Ik weet wat ik mooi vind en weet een paar (online) winkels waar ik dat kan vinden. Dat doe ik al jaren een paar keer per jaar. Ik vind mezelf niet bijzonder modieus of trendy, ik ‘speel-op-safe’. Wel durf ik sinds een aantal jaar steeds meer met kleur te experimenteren, waar mijn outfit zich ruim tien jaar geleden nog beperkte tot zwart, zwart en nog meer zwart. Dat kleedt zo lekker af en heeft vaak een elegante uitstraling. Ik ben zuinig op mijn kleding, dat komt omdat ik me eraan hecht. Met schoenen is het helemaal ‘erg’, die draag ik af tot de gaten erin vallen en ik tot mijn spijt nieuwe moet kopen. Samengevat ben ik waarschijnlijk geen doorsnee vrouw als het op mode of shoppen aankomt. Toen ik dat laatst aan een lieve vriend bekende, was hij verbaasd: ‘jij loopt er altijd juist zo modieus bij!’
Vervuilende kledingindustrie
De laatste tijd voel ik steeds grotere weerstand tegen de kledingindustrie, gezien alle misstanden erin waaronder kinderarbeid, sweatshops en de verspilling van grondstoffen. Laat staan hoe vervuilend het hele proces is en hoe veel er wordt weggegooid. Daar doe ik, net als bijna iedereen, aan mee. Eigenlijk wil ik dat niet, maar ik heb me in alle eerlijkheid ook niet erg verdiept in hoe ik dat anders kan aanpakken. Hoe ‘vervuilend’ of ‘slecht’ zijn die vaste merken en winkels van mij eigenlijk? Ik wist dat er ergens een ‘merk meter’ bestaat om dat te checken en ik heb het opgezocht. Mijn favoriete merken komen helaas niet zo best uit de test… Als online bestellende consument ben je hier vaak niet bewust mee bezig.
Kleding lenen bij LENA the fashion library
Als onderdeel van Generous Minds richt ik me bewust op social enterprises, NGO’s en andere Good Businesses. Begin 2019 werkte ik een tijd samen met kledingbibliotheek LENA the fashion library (case). Daar kun je je kleding lenen! Er ging een wereld voor me open. LENA biedt zowel in de winkel als online bewustwording: ik hoef niet al mijn (hippe) kleding te kopen, ik kan deze ook lenen! En zo duurzamer met kleding omgaan. Ik draag dan ook graag bij aan de online zichtbaarheid van deze mooie missie.
Tips om duurzamer met kleding om te gaan
Ik ging me er wat meer in verdiepen en liep zo tegen meer ideeën en tips aan om duurzamer met kleding om te gaan:
- Je merken bewust kiezen met de ‘merkmeter’: hoe doen ze het? En wil je ze dan nog kopen?
- Duurzame alternatieven zoals LENA zoeken: want hoe belangrijk is het ‘hebben’ van kleding eigenlijk? Je kunt prima je kleding lenen. Consuminderen: minder kopen. Of duurzame merken kopen.
- De stijltips van Chiara van Indiaan in je Kast. Want hoe kijk je eigenlijk naar je eigen kledingkast? Ben je trouw aan je eigen stijl? Durf eens anders te combineren wat je al hebt! Doe eens ‘gek’ en maak je persoonlijk style foto mapje op je smartphone.
- Waardeer wat je hebt en zorg er voor: schoenen poetsen, kleding repareren, kleding combineren, niet te vaak wassen, binnenstebuiten wassen, netjes ophangen, etc.
Go LENA
Mooi om te ervaren dat ik me door mijn eerste klant bewuster ben geworden van mijn eigen consumentengedrag. Er zijn veel mogelijkheden om duurzamer met kleding om te gaan. Laten we dat met z’n allen wat meer doen. Neem eens een kijkje in de webshop van LENA, het is de moeite waard!
Vond je dit interessant? Volg mij op LinkedIn en Instagram om op de hoogte te blijven van mijn blogs en updates!